Przekazujmy nadmiar świątecznej żywności do jadłodzielni – nie marnujmy, pomagajmy!

Przekazujmy nadmiar świątecznej żywności do jadłodzielni – nie marnujmy, pomagajmy!

Po okresie świąt zwykle zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem przygotowanych potraw, które nie zmieściły się w naszych żołądkach. Zamiast pozwalać, aby te smaczne dania uległy zmarnowaniu, warto przekazać je do jadłodzielni, gdzie trafią do osób potrzebujących.

Odświętna atmosfera Świąt Bożego Narodzenia 2024 roku już za nami. Był to magiczny czas spędzony z rodziną i bliskimi, wypełniony radosnymi momentami i oczywiście pysznym jedzeniem. Jednak często po świętach mamy duże ilości jedzenia, które nie jesteśmy w stanie spożyć. Zamiast wyrzucać te posiłki, możemy oddać je do jadłodzielni. Pomagamy w ten sposób osobom potrzebującym i zapobiegamy marnowaniu żywności.

Jedną z takich jadłodzielni znajdziemy w Chorzowie. Mieści się ona przy Fundacji Chrześcijańskiej „Wiara, Nadzieja, Miłość”, na ulicy 3 Maja 31 i jest pod opieką Fundacji Piastun. Instytucja ta jest otwarta całodobowo, siedem dni w tygodniu. Dzięki temu każdy, kto chce przekazać jedzenie lub skorzystać z oferty jadłodzielni, może to zrobić o dowolnej porze.

Do jadłodzielni możemy przekazywać jedynie produkty oryginalnie zapakowane. Jeśli chcemy oddać przygotowane przez nas potrawy, powinny one być szczelnie zamknięte, a na opakowaniu powinna widnieć data ich przygotowania. Istnieją jednak pewne ograniczenia – do jadłodzielni nie wolno przekazywać alkoholu, produktów mrożonych, surowego mięsa, zepsutej żywności czy otwartych produktów.

Jadłodzielnie to fantastyczny sposób na redukcję marnowania żywności i pomoc potrzebującym. Korzystajmy z tej możliwości i nie pozwólmy, aby nasze świąteczne dania poszły na marne!