Festiwal czekolady w Chorzowie
18 lutego odbył się drugi dzień Festiwalu Czekolady w Chorzowie. Potrwa on do niedzieli i oferuje duży wybór smakołyków takich jak oscypki, greckie chałki, baklava, włoskie wyroby i inne. Ponadto odwiedzający mogą wziąć udział w bezpłatnych warsztatach cukierniczych. Mimo niesprzyjającej pogody, frekwencja była duża. Na rynku można było obserwować czekoladę białą, mleczną i gorzką, czekoladę pitną z bitą śmietaną i owocami w kąpieli czekoladowej, suszone maliny i truskawki oraz czekoladowe rzeźby muzyków, misiów, obrazów i samochodów.
Nie tylko forma czekolady może być urzekająca, ale wielu sprzedawców bierze pod uwagę również receptury i elementy naturalne. Pan Sebastian z „Chocolatiers” zainwestował wiele czasu w doskonalenie swoich wyrobów. Jego tabliczki czekolady zawierają ryż i mleko kokosowe. Jak już wcześniej wspomniano, na festiwalu nie brakuje też smakołyków z krajów poza Polską. Kilka z nich pochodzi z promiennej Grecji, wytwarzanych w rodzinnym zakładzie.
Zajęcia z tworzenia słodkości cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Namiot, w którym je prowadzono, był pełen dzieci w towarzystwie rodziców i dziadków. Uczestnicy uczyli się wykonywania kształtów z cukru pudru.