Festiwal z azjatycką kuchnią na terenie Chorzowa!
W Chorzowie trwa Festiwal Azjatycki. Piątek popołudniem na rynku przybyło wielu wystawców, z których ludzie chętnie skosztowali smaków wschodu. My także postanowiliśmy zobaczyć jak to wygląda i spróbować dań z całego regionu: od wietnamskiego, po koreańskie, tajskie, japońskie, z Iranu, Afganistanu, Turcji i Gruzji – powiedziała Kinga Kaczmarek z Smacznego Targu, organizatora festiwalu. Dodatkowo, na miejscu można było znaleźć alkohole rzemieślnicze i smaki z innych zakątków świata. Wielu mieszkańców przyszło skosztować ramen, gruzińskie chaczapuri, zupy pho, tureckie baklawy, kimchi, pierożki z krewetkami i perskiej zupy. Anna Tomczyk z firm cateringowej Veggie powiedziała, że inspiracje do tej potrawy pochodzą z Radżystanu w Indiach. To autorska interpretacja jalfrezi z boczników w kremowym sosie pomidorowym i podane z prażonym ryżem basmati. Okra w niej zawarta jest bardzo zdrowa i przywodzi na myśl cukinię. Oprócz kuchni, na festiwalu można było znaleźć także naturalne azjatyckie kosmetyki. W razie deszczu wszystkich przyjmują namioty.